Επέκταση αστικής συγκοινωνίας για τον Δήμο Θερμαϊκού

Επέκταση αστικής συγκοινωνίας για τον Δήμο Θερμαϊκού

Αρ. Πρωτ. 15200/26.02.09

Προς Υπουργούς:
- Μεταφορών & Επικοινωνιών
- ΕΣΔΔΑ & Δημόσιας Τάξης
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις τους αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς η αστική συγκοινωνία που συνδέει τον δήμο Θερμαϊκού με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφορά μόνο την κεντρική οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης- Νέας Μηχανιώνας.
Ο Δήμος Θερμαϊκού αριθμεί περισσότερους από 45.000 κατοίκους, αριθμός οποίος συνεχώς αυξάνεται καθώς πρόκειται για ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο οικιστικά και πληθυσμιακά δήμο. Σε τοπικό επίπεδο, οι κάτοικοι της Άνω Περαίας και των Άνω Νέων Επιβατών παραμένουν χωρίς αστική συγκοινωνία, ενώ άμεσα θιγόμενοι είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά που δεν οδηγούν και δεν μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητα.


Σύμφωνα με το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αστική σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Θερμαϊκού με την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι η μετατροπή κεντρικών οδικών αρτηριών σε μονόδρομους, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση των λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα απαλλοτριώσεων στον δήμο, το οποίο λειτουργεί ανασταλτικά στον οδικό και συγκοινωνιακό σχεδιασμό του δήμου και τη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων υποδομής.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει τα αρμόδια Υπουργεία με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δρομολογηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας και τη σύνδεση όλων των περιοχών και των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Θερμαϊκού με την πόλη της Θεσσαλονίκης;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες μονοδρόμησης και απαλλοτρίωσης των εκτάσεων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της επέκτασης της αστικής συγκοινωνίας στον Δήμο Θερμαϊκού;

Απαντήσεις Υπουργείων